همانطور که عنوان شد به اعتقاد اغلب کارشناسان، تاریخچه ظهور واژه بورس به قرن پانزدهم میلادی بازمی گردد.

تعریف بازار مالی


بر اساس تعریف دومنیک سالواتوره بازار مکان و یا موقعیتی است که در آن خریداران و فروشندگان، کالا، خدمات و منابع را خرید وفروش می کنند.

برای هر کالا، خدمت یا منبع که قابلیت معامله داشته باشد، بازاری وجود دارد. در واقع یک بازار می تواند محل مادی و فیزیکی باشد یا یک موقعیتی برای انجام معامله باشد.۰


انواع بازار


در یک نگاه کلی و از نقطه نظر نوع دارایی ها، بازارها به دو نوع بازار دارایی های فیزیکی (واقعی) و بازار دارایی های مالی تقسیم می شود

بازار دارایی های فیزیکی، بازاری است که در آن خریداران و فروشندگان به معامله دارایی هایی که ماهیت واقعی و فیزیکی دارند .(مانند اتومبیل،
املاک و مستغلات، و وسایل منزل) مبادرت می ورزند اما دارایی های مالی این گونه نیستند و اساساً برخی از آن ها ماهیت فیزیکی خارجی نیز
ندارند و در نهایت در قالب یک اوراق بهادار خلاصه می شوند.


بازار مالی


بازار مالی مهم ترین جزء نظام مالی است. بازارهای مالی بازارهایی هستند که در آنها دارایی های مالی مبادله می شوند. دارایی های مالی دارایی هایی همانند سهام و اوراق قرضه هستند كه ارزش آنها به ارزش تولیدات و خدمات ارائه شده توسط شرکت های منتشر کننده آنها وابسته است.


۱_(Financial market)_زنگ بورس بازارهای مالی


در دنیا مدل های مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد. خرید دارایی های فیزیکی نظیر طلا، سکه، ارز و … یکی از راه های سرمایه گذاری می باشد.

مسیر
دیگر اما می تواند خرید دارایی های مالی باشد. مزیت خرید دارایی های مالی نسبت به خرید دارایی های واقعی از دیدگاه اقتصادی این است که :

اولاً_دارایی واقعی کالای مصرفی است نه وسیله پس انداز و سرمایه گذاری.

دوم _اینکه خرید دارایی های واقعی و بلااستفاده نگه داشتن آنها به امید گرانترشدن در آینده به معنای بلااستفاده نگه داشتن منابع کشور است.

ارزش افزوده ای ایجاد نمی کند. مگر آنگه از آن استفاده شود. مثل اینکه شخصی اتومبیل و یا خانه ای بخرد و آن را اجاره دهد.

چند نوع از دارایی های مالی عبارتند از:

سپرده های سرمایه گذاری در بانک ها، طرح های بازنشستگی که توسط صندوق های بازنشستگی ارایه می شود، انواع بیمه نامه های شرکت های بیمه و در نهایت اوراق بهادار قابل داد و ستد در بورس اوراق بهادار که توسط کارگزاران خرید و فروش می شود.


۲_زنگ بورس سررسید تعهدات مالی_ بازارهای مالی




بازار پول بازار کم ریسکی است که قابلیت نقد شوندگی بالا دارد و به عنوان یک ابزار مالی کوتاه مدت می توان از آن نام برد.

بانک ها ، اوراق تجاری ( پرداخت سود در فواصل زمانی مشخص معمولا کمتر از یک سال) و گواهی های سپرده (که توسط بانک ها انجام می شود و کم ریسک ترین ابزار مالی بازار پول است).

موسسات مالی اعتباری ، کارگزاران و سرمایه گذاران همه جزو فعالان بازار پول هستند که برای تامین نقدینگی و گردش سرمایه به وجود آمده اند.


بازار سرمایه پر ریسک تر است و سرمایه داران با اهداف مالی بلند مدت (بیشتر از ۱سال) در آن اقدام به سرمایه گذاری می کنند.

شرکت ها و سازمان های بسیاری وجود دارند که برای تامین منابع مالی خود با مشکل مواجه می شوند .

می توانند از طریق شرکت های سرمایه گذاری، انتشار اوراق قرضه و سهام های عادی و ممتاز ، وام های بانکی و استفاده از تسهیلات بانک ها کمبود سرمایه شان را جبران کنند. بازار سرمایه نسبت به بازار پولی از تنوع و گستردگی بیشتری برخوردار است.


مهمترین کارکرد بازارهای مالی شامل بازارهای پول، سرمایه و بیمه در اقتصاد ملی، تجهیز منابع پس اندازی و هدایت آن به سوی فعالیتهای مولد اقتصادی است،
ضمن آنکه تعیین قیمت وجوه و سرمایه، انتشار و تحلیل اطلاعات و توزیع ریسک اقتصادی نیز اغلب در شمار کارکردهای این بازارهاست.


۳_ بازار پول_ بازار سرمایه_( Money market )_( Capital market )


شرکت ها، مؤسسات و بنگاه های اقتصادی برای تأمین منابع مالی مورد نیاز خود به مبالغ هنگفتی نیاز دارند كه اغلب این منابع را در مقابل واگذاری اوراق بهادار خود، به دست می آورند.

واگذاری اوراق بهادار و تأمین اعتبار برای اولین بار در بازار دست اول انجام می شود. به عبارت دیگر در بازار دست اول، اوراق بهادار برای نخستین بار منتشر می شوند. براین اساس فروشنده اوراق بهادار در واقع همان ناشر اوراق بهادار است.

در بازار اولیه شرکت های تامین سرمایه، مهمترین نقش را ایفا می کنند. از نقش آن ها می توان به پذیره نویسی و تعهد پذیره نویسی اشاره کرد. اگر پذیره نویسی، مبلغ سرمایه بالایی بخواهد.

گاهی شرکت های تامین سرمایه باهم سندیکا تشکیل می دهند. یک نمونه از این بازار می تواند پذیره نویسی سهام یک شرکت سهامی عام باشد.


۴_بازار دست اول (اولیه) ( market primary)



پس از عرضه اوراق بهادار در بازار اولیه و به منظور آن که این اوراق بتوانند مورد دادوستد قرار گیرند.

به بازار دیگری نیاز است که به آن بازار ثانویه اوراق بهادار گفته می شود.

در این بازار_ اوراق قابلیت دادوستد پیدا مي كنند. وجود بازار دست دوم، صرفاً به این دلیل است که قابلیت نقدشوندگي اوراق بهادار منتشر شده در بازار
دست اول را افزایش دهد.

ضمن این که شرایطی فراهم می آورد که قرض دهندگان وقرض گیرندگان در صورت لزوم به آسانی بتوانند تصمیمات سرمایه گذاری خود را
تغییر داده، به فروش اوراق بهادار خریداری شده یا خرید اوراق بهادار دیگر اقدام نمایند.

مهمترین نقش را در بازارهای ثانویه شرکت های کارگزاری بازی می کنند. بورس ها نمونه ای از بازار ثانویه می باشند. در کل هر بازاری که معاملات دست دومبیشتر و مستمری داشته باشد نشان دهنده قدرت آن بازار می باشد.

۵_بازار دست دوم (ثانویه) ( market Secondary)



یک بازار سازمان دهی شده است که با هدف خرید و فروش سهام شکل گرفته شده است.

یک نمونه این بازار می تواند بازارهای بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران باشد.

در بازار بدهی، انواع اوراق بر اساس بدهی و در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت معامله می شود. اوراق رهنی، اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی، گواهی سپرده و صکوک انواع مختلفی از اوراق بدهی شناخته شده می باشند.

در این بازار، ابزارهای با درآمد ثابت (اوراق قرضه) در دو نوع اوراق بدهی بدون پرداخت دوره ای و اوراق بدهی با پرداخت دوره ای داد و ستد می شود.
معاملات در این بازار نسبت به بازار نقدی سرعت و قدرت نقدشوندگی بیش تری دارد و هزینه کم تری در بازار ایجاد می کند.

بازاري است برای معاملات ابزارهايی
مبتني بر دارايی های مالی يا فيزیكی كه از آن جمله می توان به اختيار معامله وقرارداد آتی اشاره كرد. یک نمونه این بازار می تواند قراردادهای زعفران بورس کالای
ایران باشد

لینک منیع خبر :https://qwp.ir/mE-a 

2,394 دیدگاه