در ۵ نوع بستهبندی مختلف روانه بازار میشود:
محصولات آب آشامیدنی دماوند بطری خانواده (یک و نیم لیتری)، بطری ورزشی (۸۲۰ میلیلیتری)، بطری هر روز (نیملیتری)، بطری بچهها (۳۵۰ میلیلیتر) و بطری جیبی (۲۹۶ میلیلیتر)
آب گازدار دماوند در دو اندازه ۱/۲۵۰ لیتری و ۳۳۰ میلی لیتری (از ابتدای ۱۳۹۱ تولید نمیشود)
نوشابهٔ گازدار تاپسیا پرتقالی، تاپسیا تروپیکال، تاپسیا لیمویی، تاپسیا کولا – در دو اندازه ۱/۲۵۰ لیتری و ۳۰۰ میلی لیتر (ازابتدای ۱۳۹۱ تولید نمیشود)
جنجال آلودگی آب بستهبندی
در سال ۱۳۸۸ و سال ۱۳۹۴ وزارت بهداشت اعلام کرد آب بستهبندی شرکت آبهای معدنی دماوند ناسالم است:
محمولهٔ صادر شدهٔ برای نیروهای ناتو در افغانستان بهعلت غیربهداشتی و سرطانزا بودن و آلودگی به سرب و آرسنیک و نیترات برگشت داده شد.
اما بعد از گذشت دو هفته تغییراتی در این گزارش داده شد. در طول چند سال اخیر این موضوع به دلایلی مخفی نگه داشته شد.
صورتجلسهٔ داخلی مبنی بر تأیید نشدن آب معدنی دماوند و یازده آب معدنی دیگر در خبرگزاریهایی مانند عصر ایران منتشر شد.
شرکت آبهای معدنی دماوند مدعی شد صادرات گستردهای را به اقصی نقاط جهان ازجمله کشورهای همسایه داشته
هیچگونه مدرکی دال بر این مدعی در نهادهای ذیربط وجود ندارد.
این شرکت تمامی تولیداتش دارای نشان ملی استاندارد است
سه گواهینامهٔ جهانی ایزو کیفیت و محیط زیست و سلامت را در اختیار دارد.
استاندار تهران گفت برخی شرکتها با اینگونه شایعهپراکنیها بهدنبال عرضه و فروش بیشترِ آبهای معدنی بستهبندی خود هستند.
وزارت بهداشت ایران در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۴ به دلیل آلودگی میکروبی و توزیع آب معدنی با تاریخ تولید قدیمی دستور توقف تولید و پلمپ شرکت را صادر نمود.
و به دلیل عدم توجه و تولید بدون مجوز حکم قضایی صادر و شرکت تحت پیگرد قانونی قرار گرفت.
در ۳۰ شهریور ۱۳۹۴ معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو تأکید کرد شرکت آبهای معدنی دماوند به دلیل عدم توجه به رفع آلودگی میکروبی و توقف تولید با حکم قضایی مورد پیگرد قانونی است.
علیرغم اینکه شرکت تخلفش را پذیرفته بود و بایستی تولید و توزیع تا رفع نقایص متوقف میشد.
علاوه بر عدم توجه به دستور پلمپ و عدم فعالیت، اقدام به توزیع محصولات غیر سالم خود در بازار کرد.
دستور پلمپ و جلوگیری از تولید و توزیع مجدد محصول در بازار، توزیع آب معدنیها با تاریخ تولید قدیمی
دو تخلف مهم صورت گرفته حکم صادر کرده و تحت پیگرد قانونی قرار دارد.
آلودگی اعلامشده
بر اساس اظهارات سازمان غذا و دارو در آزمایشهایی که در شهریورماه بر روی آبهای تولیدی این شرکت انجامشده مشخصشده که آبهای این شرکت به باکتری سودوموناس آلودهاست.
با اعلام وجود باکتری سودوموناس در آبهای معدنی، فروهر، رئیس انجمن «تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی» دربارهٔ وجود این میکروب در آب آشامیدنی «دماوند» گفت، حتی اگر فرض کنیم که سودوموناس در آب آشامیدنی این کارخانه وجود داشته
وجود این میکروب بههیچوجه بر اساس استانداردهای جهانی آب آشامیدنی، عامل بازدارنده خط تولید نیست و تنها جزو شاخصهای مدیریت کیفیتی بهشمار میرود و درعینحال بر اساس استانداردهای codex, FDA و WHO، میکروب سودوموناس شاخص آلودگی میکروبی آبهای آشامیدنی نبوده و موردی نیست که بهخاطرآن خط تولید را متوقف کنند.
مسئولان سازمان استاندارد نیز اصرار بر این داشتهاند که با آزمایشهای مکرر، مشکلی نداشته و استاندارد است
پایان جنجال
سوءتفاهمها در مورد آب بستهبندی «دماوند» برطرف شد و «دماوند» مجوز تولید را پس گرفت.
رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو در توضیحی در رابطه باعرضه مجدد آب بستهبندی «دماوند» گفت:
پروانه آبمعدنی «دماوند» دیگر تعلیق شدهاست و امکان تولید نخواهد داشت؛ ولی مشکل آب آشامیدنی «دماوند» حلشدهاست و انشا الله بهزودی امکان تولید خواهد یافت.
در این رابطه رسول دیناروند، معاون وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران که ریاست سازمان غذا و دارو را نیز در دست دارد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری سازمان غذا و دارو، ضمن انتقاد از مداخله سازمان استاندارد گفت:
متولی سلامت فراوردههای خوراکی و آشامیدنی، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است.
رسول دیناروند اظهار داشت:
استاندارد بودن یک فراورده برای سالم بودن آن کفایت نمیکند.
پیروز بخت رئیس سازمان ملی استاندارد در پاسخ به اختلاف ایجادشده با وزارت بهداشت دربارهٔ کیفیت آب آشامیدنی دماوند اعلام داشت:
من نمیخواهم وارد درگیری شوم و تاکنون نیز هماهنگیهایی با وزارت بهداشت در این مورد داشتهایم
اما بهطورکلی وزارت بهداشت مسئول تغذیه بهداشتی مردم و سازمان استاندارد مسئول استانداردهای مرتبط با این مواد است.
پس از بررسیهای اخبار مرتبط با آلودگی این محصول، از سوی مسئولان دماوند بروشورهایی به عنوان «روزشمار رسانهای ماجرای دماوند» در اختیار رسانهها قرار گرفت، با آغاز این روزشمار نخستین فردی که اعلام مشکل و تحریم آب معدنی دماوتد را نموده، اکبر نعمتاللهی مدیر روابط عمومی وزارت نفت و شرکتهای تابعه آن میباشد، حقی سخنگوی شرکت دماوند در پاسخ به خبرنگاران تأکید کرد، شروع جو رسانهای علیه دماوند با تلگرام این مدیرکل روابط عمومی وزارتخانه نفت بودهاست.
رئیس سازمان غذا و دارو، دیناروند درحالیکه چندی پیش از آبمعدنی دماوند بهعنوان یک نمونه دارای آلودگی میکربی نامبرده بود و دلیل این امر را اصرار بر تخلف دانسته بود، در آخرین اظهارات خود خبر از اصلاح و بازگشت دماوند به بازار داد.
وی در این رابطه متذکر شد، «در طول سالهای اخیر سازمان استاندارد که در واقع وظیفهاش تدوین و تصویب استانداردهای ملی کشور است و ما نیز خودمان بهعنوان سازمان غذا و دارو عضو استاندارد هستیم، بهتدریج وظایف نظارتی هم برعهدهگرفتهاست.
استانداردهایی که وضع میکنم، نظارت هم میکنم.»
رئیس سازمان غذا و دارو بر لزوم اصلاح قانون در موضوع نظارتها تأکید کرد و افزود: «بالاخره باید قانون اصلاح شود چون دستگاه دیگری نمیتواند جایگزین نظارت دستگاه ناظر اصلی شود، گرچه در دولت جدید تفاهمنامههایی با استاندارد داشتیم که این موازی کاری به حداقل برسد ولی من احساسم این است که قانون باید تکلیف را مشخص کند.»
مدیرعامل شرکت آب دماوند، دربارهٔ اینکه چرا باوجود اخطار سازمان غذا و دارو
توزیع محصولات آب دماوند جلوگیری نشد، اذعان داشت، تمام محصولاتی که از سلامت آنها اطمینان کامل داشتیم را در بازار توزیع کردیم.
مدیرعامل شرکت آب دماوند با اشاره به اینکه آزمایشهای آب آشامیدنی شرکت دماوند در آزمایشگاههای مستقل و مورد تأیید سازمان غذا و دارو و همچنین در آزمایشگاههای اروپایی انجامشدهاست، اظهار داشت، نتایج آزمایشها نشان میدهد آب آشامیدنی دماوند عاری از آلودگی میکروبی است.
پسازآنکه مجدد مدیرعامل شرکت دماوند تأکید نمود که آب آشامیدنی دماوند هیچگونه آلودگی نداشته و ندارد.
رسول دیناروند تأکید کرد، آلودگی آب آشامیدنی دماوند اثباتشده و اسناد آن در این سازمان موجود است.
وی اظهار داشت شرکت دماوند، با شرایطی، اجازه یافتند که بهکار خود ادامه دهند و برای این موارد تعهد هم، دادند.
وزیر بهداشت نیز در پاسخ به اظهارات مسئولان آبمعدنی دماوند، تأکید کرد تاکنون آنچه که توسط سازمان غذا و دارو انجامشده، درست و منطقی بودهاست.