
در دنیای سرمایهگذاری و بازارهای مالی
اصطلاحاتی وجود دارد که درک صحیح و شناخت کافی از آن میتواند برای کسانی که قصد ورود به این نوع بازارها را دارند، مؤثر و کاربردی باشد.
ارز نیمایی یکی از مفاهیمی است که در بازارهای مالی بسیار استفاده میشود.
در واقع ارز نیمایی، ارزی است که در یک سامانه یکپارچه به نام نیما معامله میشود.
صادرکنندگان و واردکنندگان میتوانند در سامانه نیما برای خرید و فروش ارز اقدام کنند.

ارز نیمایی چیست؟
ارز نیمایی که در میان عامه مردم به دلار نیمایی نیز معروف است، به سامانه الکترونیکی یکپارچه ارز کشور برای واردات و صادرات گفته میشود
که در آن خرید کالاهای وارداتی و فروش کالاهای صادراتی انجام میگیرد.
نیما مخفف عبارت “نظام یکپارچه معاملات ارزی” است. معمولاً شرکتها برای ثبت صادرات و واردات خود از این ارز استفاده مینمایند.

تاریخچه ارز نیمایی
با افزایش شکاف میان ارز دولتی و ارز بازار آزاد در کشور.
در اوایل سال 1397، بانک مرکزی سامانهای را تحت عنوان نیمایی راهاندازی کرد تا بتواند بهوسیله آن، کنترلی بر بازار ارز در واردات و صادرات داشته باشد.
طبق این سامانه، واردکنندگان و صادرکنندگان کالاها با ثبت درخواست خود در سامانه، از ارز نیمایی استفاده میکردند.

نقش مؤثر ارز نیما در بازار ارز چیست؟
آشفتگی یکباره در بازار ارز، افزایش سرسامآور قیمت ارز و شکاف عمیق بین ارز آزاد و ارز دولتی، باعث شد تا ایده ارز نیما پیادهسازی شود تا مدیریت بهتری بر بازار ارز از سوی نهادها انجام گیرد. یکی از مهمترین عوامل مؤثر سامانه ارز نیمایی در بازار ارز، شفافیت نظام ارزی در کشور است بهطوری که ثبت دقیق درخواستها از سوی نهادها و شرکتهای مربوطه در سامانه، باعث افزایش کنترل و نظارت بهتر، گردیده است.

انواع ارزهای نیمایی
ارز نیمایی برای برقراری مبادلات ارزی با اتحادیه اروپا و چین، در ابتدا با ارز یورو و یوآن صورت گرفت. با گذشت زمان، سایر ارزهای بینالمللی به سامانه ارز نیما توسط بانک مرکزی افزوده شد تا تقریباً اکثر ارزهای رایج در بازار بینالمللی در سامانه ارز نیما قابل ثبت معامله شود.

تأثیر ارز نیمایی بر بازار بورس
همانطور که سامانه ارز نیمایی توانست تعادلی بر بازار ارز ایجاد کند، به همین نحو در بازار بورس نیز تعادل قیمتی برقرار نمود. قیمت ارز نیمایی در تعیین سرنوشت سهام صادراتی نقش بسیار پر رنگی دارد و سهمهایی که ارز بینالمللی مثل دلار و یورو، در ارزشگذاری آنها مؤثر است، توانستند از طریق سامانه ارز نیمایی معاملات خود را انجام دهند و ارزش سهام خود را افزایش دهند.
بنابراین ارز نیمایی توانست در تعادلبخشی بر بازار سرمایه و همچنین افزایش ارزش ذاتی شرکتهای وابسته به ارز، نقش تأثیرگذاری داشته باشد. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای پتروشیمی، پالایشگاهی و فولادی از طریق ارز نیمایی میتوانند مبادلات کالایی خود را در جوامع بینالمللی انجام دهند و نکته مثبت آن، بازگشت ارز به داخل کشور است.
بدون دیدگاه